YFZ Central banner

1 - 20 of 25 Posts

·
Registered
Joined
·
28 Posts
Discussion Starter #1
2012 Yfz 450r, Yoshi full, air filter, MSD Blaster,....was running fine one day, next day unloaded of trailer, started and idled barely, bog when trying to throttle, took to shop to have tuned , next thing I know, I have replaced injector, entire fuel pump assembly, put on New cdi from 19 450r, with new MSD, Then replaced lean sensor for kms eliminator, new TPS, checked Crank position sensor, checked all other sensors, pulled entire wiring harness to look for bad wiring, RE shimmed valves, checked intake boot for leaks, I CANT BELIEVE IT HAS been almost 2 months with this POS, and NO codes, unless I unplug something like tps or air intake pressure sensor, the physical timing is perfect, motor has hard time starting , but once started, it will no way shape or form try to idle, it Pops like it is lean, but spark plug is BLACK, COIL, ignition system test out, but timing seems off, THE ONLY THING LEFT IS REPLACE OR CHECK ISC Valve , or,,,,,,OR ..... BURN THIS MFER TO THE GROUND!!!!, PLEASE HELP BEFORE THIS THING MAKES ME HATE Yamahas forever!!!
 

·
Registered
Joined
·
28 Posts
Discussion Starter #4
Thx , I will leave an update , I have on order, and hope to have it by Saturday
 

·
Registered
Joined
·
28 Posts
Discussion Starter #5
Well guess my order was too late, and it sold out, where can I get the GT thunder manual ISC Valve?
 

·
Registered
Joined
·
1,307 Posts
Wire from spark plug to coil could be messed up EVEN IF YOU ARE GETTING SPARK.
 

·
Registered
Joined
·
1,307 Posts
2012 Yfz 450r, Yoshi full, air filter, MSD Blaster,....was running fine one day, next day unloaded of trailer, started and idled barely, bog when trying to throttle, took to shop to have tuned , next thing I know, I have replaced injector, entire fuel pump assembly, put on New cdi from 19 450r, with new MSD, Then replaced lean sensor for kms eliminator, new TPS, checked Crank position sensor, checked all other sensors, pulled entire wiring harness to look for bad wiring, RE shimmed valves, checked intake boot for leaks, I CANT BELIEVE IT HAS been almost 2 months with this POS, and NO codes, unless I unplug something like tps or air intake pressure sensor, the physical timing is perfect, motor has hard time starting , but once started, it will no way shape or form try to idle, it Pops like it is lean, but spark plug is BLACK, COIL, ignition system test out, but timing seems off, THE ONLY THING LEFT IS REPLACE OR CHECK ISC Valve , or,,,,,,OR ..... BURN THIS MFER TO THE GROUND!!!!, PLEASE HELP BEFORE THIS THING MAKES ME HATE Yamahas forever!!!
I KNOW EXACTLY HOW YOU FEEL !!! I even got mouthy with a toyota stealership service writer Many years ago "FIX THIS MOTHER EFFER NOW I WILL Pay you whatever it takes !!


One random day my tundra was making a front end clunking noise i could feel when braking slow or hard. Bugged the krappp autta me. I swore the upper a arms bushings were bad. Took to suspension shop - nothing wrong, toyota stealership said nothing wrong. I check it with it tires on air everything feels solid. Fast 4ward 2 years my dad's mexican worker is doing a brake job on my tundra he can barely speak any english i paid him to do it at the time i did not know how to do it. Lo and behold tundra was solid now !! At one time most likely wrong pads were installed or something was messed up or loose. This is the reason i try to do all work i can do.
 

·
Registered
Joined
·
28 Posts
Discussion Starter #9
HERE WE GO!!!!! I GOT IT! I WAS helping my son with his carb 2012 Yfz 450 bike doing the cam mod?, btw is this still legit for 2012?, and that’s when I noticed the cam lobes were not in the same position, I had to move my intake advance 2 teeth and retard the exhaust 1 tooth, fired up and idled! HOLY FN SHIT I GOT IT!!!, I KNEW IT WAS TIMING!!
 

·
Registered
Joined
·
28 Posts
Discussion Starter #10
To clarify, the 450r cam lobes moved a lot!! I matched the angles best as possible to match, and it worked, so now what cams should I get! To replace the moving cams!
 

·
Registered
Joined
·
28 Posts
Discussion Starter #11
To clarify, the 450r cam lobes moved a lot!! I matched the angles best as possible to match, and it worked, so now what cams should I get! To replace the moving cams!
Okay, back at it again, need some help again, I went to move the cam back 1 tooth to match my sons Carb model and it ran like crap, so I put it back to where it was when it ran good, but it still runs like crap again!,,,,,,,WTF!!!!!!
HHHHEEEEEELLLLLLLPPPPPPPP!!!!!
 

·
Registered
Joined
·
28 Posts
Discussion Starter #12
Well, replaced stator and crank position sensor, put manual isc valve, changed gas again, set timing perfect, checked crank for any play or metal in oil, it still sound like it doesn’t want to idle at all, it does start a little better, but will only stay running if I’m working the throttle!..............WTF IS WRONG WITH THING!!
 

·
Registered
Joined
·
17 Posts
Well , i know one or two things about those bikes and i think after going over all the list u provided that your rod/ crank is stuck , see in yamaha not like honda etc the rods dont have play before thay lock and it happend to me a lot that a engine will start but not idle without pressing the throttle with the rod stuck.
 

·
Registered
Joined
·
28 Posts
Discussion Starter #16
How would you be able to know if the crank and rod are stuck,??, I am wondering if my wiring harness is bad.
 

·
Premium Member
Joined
·
633 Posts
How would you be able to know if the crank and rod are stuck,??, I am wondering if my wiring harness is bad.
pull the plug and turn the engine over a few times. if you hear any hesitation in the stroke you likely have a bad bearing. With no plug it should be smooth
 

·
Premium Member
Joined
·
633 Posts
2012 Yfz 450r, Yoshi full, air filter, MSD Blaster,....was running fine one day, next day unloaded of trailer, started and idled barely, bog when trying to throttle, took to shop to have tuned , next thing I know, I have replaced injector, entire fuel pump assembly, put on New cdi from 19 450r, with new MSD, Then replaced lean sensor for kms eliminator, new TPS, checked Crank position sensor, checked all other sensors, pulled entire wiring harness to look for bad wiring, RE shimmed valves, checked intake boot for leaks, I CANT BELIEVE IT HAS been almost 2 months with this POS, and NO codes, unless I unplug something like tps or air intake pressure sensor, the physical timing is perfect, motor has hard time starting , but once started, it will no way shape or form try to idle, it Pops like it is lean, but spark plug is BLACK, COIL, ignition system test out, but timing seems off, THE ONLY THING LEFT IS REPLACE OR CHECK ISC Valve , or,,,,,,OR ..... BURN THIS MFER TO THE GROUND!!!!, PLEASE HELP BEFORE THIS THING MAKES ME HATE Yamahas forever!!!


I would recheck your timing at top dead center and see if your cam timing marks point slightly off to the right some. I have stretched a few timing chains that have caused your symptoms. When this happened for me the only way the bike would run was when I held about a 1/32nd of the throttle down.
Black plug could also be from bad timing due to a stretched chain or likely burnt oil. Now when I do a top end I do a timing chain too.
 

·
Registered
Joined
·
28 Posts
Discussion Starter #19
Should I also unbolt the cams?, I have another timing chain coming anyway, so I can check it then.
 

·
Registered
Joined
·
1,307 Posts
Nolifesigns what part of CA are you at?
 
1 - 20 of 25 Posts
Top