IAT sensor - Yamaha YFZ450 Forum : YFZ450, YFZ450R, YFZ450X Forums
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 4 (permalink) Old 10-08-2019, 10:25 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 11
IAT sensor

I recently upgraded to a vortex x10 ECU on my 2019 Yfz450r and Iím getting the dash flash 8 times which Vortex says is an IAT sensor issue. Iím not 100% what sensor that is, I count find it in the Clymer manual. Is it the one that plugs into the intake? Iíve tried the manual and google and forum search and canít seem to find anything on this sensor. Has anyone had this issue or can help?

Thanks


Sent from my iPhone using Tapatalk
Asics112 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 (permalink) Old 10-27-2019, 12:48 AM
Member
 
Engr450R's Avatar
 
Join Date: Sep 2019
Location: Midwest
Posts: 40
Quote:
Originally Posted by Asics112 View Post
I recently upgraded to a vortex x10 ECU on my 2019 Yfz450r and Iím getting the dash flash 8 times which Vortex says is an IAT sensor issue. Iím not 100% what sensor that is, I count find it in the Clymer manual. Is it the one that plugs into the intake? Iíve tried the manual and google and forum search and canít seem to find anything on this sensor. Has anyone had this issue or can help?

Thanks


Sent from my iPhone using Tapatalk


IAT Sensor = Intake Air Temperature Sensor, it is what tells your ECU what temp the air is coming into the engine to aid in properly calculating the air to fuel mixture. Seeing that you started getting this error after the Vortex install, is it fair to assume you upgraded your intake as well? Almost everyone does in some fashion. Is it possible you forgot to plug it back in, didnít seat it properly in the bung or damaged it when taking it out and reinstalling it? Itís not uncommon, they can be rather fragile. Iíd start there and worst case scenario bite the bullet, pay the $25 to get a new OEM IAT Sensor and carefully reinstall. I have added the schematic, the IAT Sensor is highlighted in red #9. Keep us updated!



Sent from my iPhone using Tapatalk
Engr450R is offline  
post #3 of 4 (permalink) Old 10-27-2019, 12:51 AM
Member
 
Engr450R's Avatar
 
Join Date: Sep 2019
Location: Midwest
Posts: 40
Here is the Yamaha Part # for the IAT Sensor:

8FP-85886-00-00


Sent from my iPhone using Tapatalk
Engr450R is offline  
post #4 of 4 (permalink) Old 10-27-2019, 08:25 AM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 11
Thank you for the information, I tried to delete the post but couldnít figure out how to. Short version is the old tuner had the light flashing all the time, and the IAT sensor was cracked. Replaced and was good to go.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Asics112 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Yamaha YFZ450 Forum : YFZ450, YFZ450R, YFZ450X Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome